Презентація сезону та «Ярмарок футзалу»

На вечір проти 1 листопада у «Словограї» було людно. Футзальна громада зібралася напередодні старту основної частини сезону 2018/2019 аби ознайомитися із планами АМФВ на 11-й за ліком футзальний марафон, що включаю у себе цілу низку різноманітних змагань, серед яких чоловічий Чемпіонат та Кубок є справжньою родзинкою.

На початку настановної наради екс-президент АМФВ Сергій Голоскоков ознайомив присутніх із стратегічними планами розвитку волинського футзалу на найближчі роки та розповів про хід підготовки до звітно-виборчої конференції, де буде обрано нового голову АМФВ. Також Сергій пообіцяв максимально допомогти новообраному виконкому з вирішенням всіх операційних питань, що пов’язані із статутною діяльністю Асоціації футзалу Волині.

Далі виконуючий обов’язки президента АМФВ Руслан Корпош презентував основні вимоги Регламенту до учасників змагань, систему проведення турнірів, поточний Рейтинг чоловічих команд та новинки сезону 2018/2019. В одинадцятому Чемпіонаті Волині в усіх лігах, окрім найнижчої (кількість команд ще уточнюється), на старт вийде по 10 команд, котрі в одне коло визначать призерів Регулярної першості та вісімку учасників плей-офф у боротьбі за звання абсолютного чемпіона. Як і минулого року, починаючи із 1/4-ї  плей-офф клуби гратимуть до двох перемог на всіх етапах «абсолютки». До речі, команди що посядуть 9-10 місця за підсумками «регулярки», матимуть можливість підсолодити гіркоту поразки у прямому сенсі, розігравши кондитерський приз у мікро турнірі з невдахами із спорідненої ліги («супер» - «вишка», перша – друга і т.д.).

Завдяки Рейтингу відпала необхідність у жеребкуванні календаря матчів Регулярної першості. Відтепер у стартових поєдинках усіх ліг гратимуть перші команди із десятими, другі з дев’ятими, далі за логікою, а в останньому турі зійдуться сусіди за рейтинговими балами, що були набрані командами перед черговим чемпіонатом.

Аби нівелювати проблему виїзних матчів у Суперлізі – більшість команд у попередніх сезонах нарікала на те, що перехід з луцького великого за розміром харду на маленький ковельський паркет суттєво впливав на турнірні результати, Комітет з проведення змагань АМФВ на виконкомі вирішив поставити команди у рівні умови. Кожен з клубів-учасників Суперліги у майбутньому буде виступати у якості господаря цілого туру. Наразі з 10-ти учасників Суперліги дев’ять команд заявляють домашнім майданчиком новозбудоване дерев’яне «поле» спорткомплексу «Арена Спорт» в луцькому РКЦ «Адреналін Сіті», а ФЦ «Ковель-Волинь» приписаний до майданчика місцевої ДЮСШ, цього річ в столиці волинських залізничників відбудеться повноцінний тур за участю всіх команд.

У зв’язку із рейтинговим розподілом ліг формування пулів команд кубкових турнірів також відбуватиметься за цифровими критеріями. Тобто 16 кращих за Рейтингом (станом на 11 листопада) колективів боротимуться за Кубок Волині. Наступні шістнадцять посперечаються за Кубок АМФВ. Учасники третього пулу розіграють Кубок Прогресу, а решта клубів зійдуться у двобоях за Кубок Мрії. Кубкові баталії на кожному етапі за підсумками «сліпого» жеребу граються до однієї перемоги.

Всі матчі триватимуть по 13 хвилин «чистого» часу в кожному таймі, і лише Суперліга у Чемпіонаті (Кубок не враховується) гратиме по п'ятнадцять хвилин у періодах, аби гравці мали можливість краще адаптуватися до всеукраїнських змагань різного рівня. Варто нагадати, що вже вп’яте в історії АФЛУ наш чемпіонат є відбірковим етапом до участі у всеукраїнському фіналі та кубку регіонів Аматорської футзальної ліги України. Приємно, що неодноразовий чемпіон Волині хорівська «Надія» зуміла здобути звання чемпіона та віце-чемпіона найпрестижнішого турніру країни серед аматорів.

В цьому контексті приємно зазначити, що честь волинського футзалу в нинішньому сезоні, окрім призерів регіонального чемпіонату в рамках турніру АФЛУ, захищатимуть луцький «Любарт» у чемпіонаті України в Другій лізі, жіночі клуби «Ладомир» з Володимир-Волинського у Вищій лізі, луцький «Легіон» та ківерцівська ДЮСШ у Першому дивізіоні. Також ціла низка дитячих колективів у різних вікових групах хлопчиків та дівчат зараз проходить заявкову кампанію на всеукраїнські турніри.

Після закінчення

За проханнями багатьох колективів (в першу чергу футбольних) ще однією родзинкою сезону стало розширення заявочного списку до 18 осіб, що матимуть можливість повним складом брати участь у матчах. Єдине прохання до офіційних представників команд ретельно працювати з ігровими протоколами під час передігрової процедури, що розпочинається за 15 хвилин до стартового свистка.

Присутнім в чергове були нагадані регламентні стандарти, що стосуються наявності у гравців однакової форми із номерами та захисними щитками у купі з манішками, що мають бути одягнутими (не в руках і не на шиї в режимі «слюнявчика)) на запасних футзалістах. До речі, голкіпери без номерів до участі у матчах допускатися не будуть, а тому їх згідно правил гри у футзал можна вдягати як польового гравця з манішкою. Не варто забувати про відсутність ювелірних прикрас на гравцях та про наявність балончика власної заморозки, що тепер є можливість придбати на рецепції СК «Арена Спорт» разом із щитками, гетрами, скотчем, лейкопластирем та рештою корисних дрібниць.

Наприкінці зустрічі після виступу голови КДК Валерія Івахненка, який в чергове закликав учасників змагань до толерантної поведінки під час матчів, були обговорені питання суддівства. За підсумком конструктивного діалогу було прийняте рішення про зустріч офіційних представників команд з керівництвом суддівського комітету АМФВ під час наступної зустрічі, де відбудеться жеребкування кубкових змагань та оголошення календарів турнірів.

Загальний календар турніру буде складений відразу по закінченню заявкової кампанії та буде опублікований на офіційному сайті АМФВ, аби всі без виключення учасники змагань могли планувати свою тренувальну, ігрову та відпочинкову діяльність.

На останок учасники рейтингового турніру «Футзальний ярмарок» ознайомилися з результатами жеребкування та попереднім календарем матчів, що відбудуться в СК «Арена Спорт» наступного вік-енду 3-4 листопада та у неділю 11 листопада. Саме за підсумками цього змагання, що зібрало 32 футзальних колективи, буде опублікований остаточний Рейтинг, котрий дасть можливість розподілити команди за лігами та кубковими перегонами.