Дорослий крок майбутніх чемпіонів

   Про те, як дітлахи перемагали діючу найсильнішу футзальну команду області

         Субота уже привчила любителів міні-футбольних волинських ігрищ до того, що саме цього дня відбуваються найбільш цікаві протистояння наших аматорських змагань. Втім, один матч усе ж вийшов за рамки будь-яких стандартів та наповнив глядачів на трибунах «Арени Спорт» особливо теплими та приємними емоціями…

         Коли «Шанс» дає шанс

         Взагалі, нічого подібного ніхто не планував. Згідно з розкладом обід суботи мав подарувати любителям футзалу протистояння справжніх «титанів» обласних змагань: діючих чемпіонів з хорівської «Надії» та однієї з найстарших та найтитулованіших волинських колективів – ковельського «Шанс-Авто». Однак доля цього дня розпорядилася інакше: чи то через участь у міжнародному турнірі в Білорусі, чи ще якісь причини не дозволили команді Олександра Мороза приїхати на гру, тож організаторам довелося рятувати вболівальників від годинної перерви іншим шляхом.

         Замість ковельчан на майданчик вийшли ще зовсім юні гравці юнацької команди «Олика». Її тренер Олег Шахраюк ще якихось декілька годин до того відбігав свій матч чемпіонату Волині у рамках Третьої ліги (і треба сказати, що представники Ківерцівського району у тій грі святкували успіх), а тепер виводив на своєрідний матч мрії свою талановиту малечу…

         На рівних з чемпіонами

         Більш ніж серйозний вигляд, шалена мотивація, вихід на майданчик, привітання з командою, більшість футзалістів якої добряче свого часу пограли на професійному рівні – здавалося б, що іще може бути краще для зовсім юних гравців команди «Олика U-13» (вікова категорія до 13 років)? І з самого початку гри майбутні футбольні чи міні-футбольні зірочки напрацьовували на гучні аплодисменти трибун: саме вони першими відкрили рахунок у матчі та намагалися не відставати від над досвідчених суперників. Та й сама комбінація, після якої гравець «Олики» Максим Діпруха відзначився уже на першій хвилині гри, виглядала по-справжньому футзально: простріл з флангу на дальню стійку і точний удар в пустий кут.

         І нехай усі розуміли, що постійні фаворити будь-яких волинських міні-футбольних змагань з «Надії» грають не на повну, і навіть не упівсили, іноді здавалося, що й вони не завжди встигали за переміщенням юних суперників. Особливі емоції такий поєдинок приніс голкіперу хорівської команди Ігорю Пунді: він вийшов польовим та все намагався елегантно «фінтити» та грати на партнерів. Втім, браві козаки з Олики рідко давали «розгулятися» іменитим на волинських просторах опонентам. Кумедний момент стався у другому таймі, коли після удару когось з гравців «Надії» м’яч влучив у руку юного суперника, а один з лідерів колективу з Локачинського району Олександр Хлюбко за звичаєм надто емоційно відреагував на ситуацію, сигналізуючи це арбітрам зустрічі. Втім, уже за декілька секунд він щиро посміхнувся та запустив відповідний «флеш-моб» по трибунах «Арени Спорт». 

Взагалі, у другому таймі здалося, що майстерність дорослих учасників матчу візьме своє: футзалісти «Надії» відірвалися у рахунку нестандартного товариського матчу на два голи. Проте підопічні Олега Шахраюка продемонстрували неабиякий характер та жагу до перемоги. Фінальна сирена зафіксувала видовищну перемогу більш юних гравців у «червоно-жовтих» футболках з рахунком 7:6, а поглянути на таку гру під її кінець, здавалося б, прийшли ледь не всі, хто того дня відвідував спорткомплекс.

         А виграє «Лестер»…

         Після матчу дітлахи виглядали щасливими: мало коли є шанс зіграти проти таких суперників, як доросла команда «Надії». Втім, з автором цих рядків спілкувались неохоче: можливо, просто соромились, а, можливо, ще фізично не відійшли від важкої гри. Тож за підопічних «віддувався», як полюбляють казати колеги, їх тренер Олег Шахраюк. Розповів, що хлопцями задоволений, та навіть у грі проти справжніх майстрів «четвірки» (так називають через розміри футзальний м’яч) вже вказуватиме юнакам на помилки.

         «Взагалі ми орієнтовані на гру на великому полі, однак як тільки настає зима – переходимо у зал та відпрацьовуємо міні-футбольну тактику», - розповідає молодий тренер. За його словами, саме у такому віці по-справжньому формуються молоді спортсмени, тому за півгодини гри проти професіоналів його підопічні отримали неоціненний досвід. Олег Шахраюк не приховує: за молодими «зірочками» з Олики уже давно стежать скаути найкращих клубів Західної України – «Волині» та навіть львівських «Карпат», тож після таких «івентів» така увага може лише посилитися.

         Самі ж хлопці мріють про гру на смарагдовому газоні за провідні українські та європейські клуби. На запитання, хто цього року виграє Лігу Чемпіонів, один з юних футзалістів впевнено відповів – «Лестер» (англійська команда, яка створила справжню сенсацію, кинувши виклик місцевим грандам та вигравши національний чемпіонат минулого року – прим. авт..). Тож не дивуйтеся, якщо футбольна казка цих хлопців скоро яскравими барвами наповнить і нашу спортивну пресу, а самі вони згадуватимуть, як у червоно-жовтих футболках під оплески трибун отримували перший дорослий досвід у грі проти чинних чемпіонів Волині з футзалу…

         Мета: популяризувати футзал

         Матч, у якому на майданчику одна одній протистояла найсильніша на даний момент аматорська команда області проти колективу, які уособлюють майбутнє цього виду спорту, однозначно сприяє популяризації гри у області. Саме про це розповів голова колова комітету з проведення змагань Асоціації міні-футболу Волині Руслан Корпош. «Ми робимо усе можливе, аби фут зал у області мав свого вболівальника. Нещодавно у Луцьку відбувався фінал Кубка України серед жіночих команд, а також поєдинок зірок футболу проти зірок футзалу», - розповів він. При цьому, фут зал все ще не набрав такої популярності, як великий футбол. Втім, в Асоціації впевнені, що знаходяться на правильному шляху. І навіть вміння з відсутності однієї з команд зробити таке шоу на потіху трибунам уже свідчить про те, що цей вид спорту дійсно розвивається у нас на Волині.  А Елітний фінал аматорського чемпіонату України, що відбудеться навесні, повинен стати своєрідним підсумком революції, яку цього сезону почали у волинському футзалі.