Презентація дала старт заявковій кампанії

В п’ятницю 21 жовтня в приміщенні відпочинкового комплексу «Словограй» відбулася презентація дев’ятого футзального сезону Волинської області. Основними питаннями, про які йшлося у доповіді керівників комітетів АМФВ стали зміни у порядку проведення Чемпіонату серед чоловіків, Регламенті АФЛУ та Дисциплінарних правилах. Також були презентовані плани проведення змагань серед усіх категорій спортсменів, котрі у сезоні 2016/2017 відбуваються під гаслом: «Новий сезон – нові можливості!».

 

Представники комітету з проведення змагань детально ознайомили футзальну громаду із змінами до Регламенту АФЛУ, котрий є базовим документом відбірної частини популярних всеукраїнських змагань. Лише у цьому сезоні дозволено двом гравцям 1998 року із складу команд Екстраліги та Першої ліги України брати участь в турнірі АФЛУ. Також гравцям Другої футбольної ліги є можливість допомогти обласним футзальним командам Суперліги у боротьбі за звання чемпіона Волині, але без права участі у фіналах.

 

До заявкового списку командам дозволено включати по 16 гравців, котрі мають змогу в повному складі вийти на майданчик під час календарних матчів. Заявка має бути в електронному вигляді стандартного зразка з фотографіями гравців, командним фото та логотипом команди. Заявкова та трансферна система також набули змін. Відтепер діятиме два трансферних «вікна», адже остаточно зі складами команди визначаться після закінчення кваліфікаційного раунду, що визначить лігу учасників. Перше трансферне «вікно» з  28 листопада по 1 грудня, а друге – з 26 грудня по 11 січня. Заявкова ж кампанія фінішує 13 листопада.

 

Тут слід зауважити, що система проведення змагань цього річ зазнала революційних змін. Основна частина команд, що минулих сезонів брала участь в обласному чемпіонаті у різних лігах згідно спортивного рейтингу (до уваги беруться результати минулорічних виступів та передсезонних турнірів) будуть поділені на два «бокси» по 32 колективи в кожному. Перед жеребкуванням кваліфікаційного раунду команди згідно рейтингу будуть «посіяні» по 8 клубів у чотирьох «кошиках». За результатами жереба буде сформовано 8 відбірних груп (A, B, C, D, E, F, G, H), у яких за підсумками одноколового турніру, що триватиме наприкінці листопада, будуть визначені місця з першого по четверте. Переможці груп сформують Суперлігу, другі місця Вищу лігу, треті – Першу та четверті – Другу. Така ж само процедура дозволить сформувати ліги з Третьої до Шостої, а у разі необхідності ще нижчі ліги.

Після формування ліг розпочнеться Регулярний чемпіонат Волині в одне коло в усіх лігах, за підсумками якого визначаться переможці та призери. А далі на команди чекає випробування етапом плей-офф, котрий визначить абсолютних чемпіонів області в усіх лігах. Формування кубкової «сітки» відбуватиметься за світовими правилами коли в 1/4-й зійдуться перша з восьмою, друга з сьомою, третя з шостою та четверта з п’ятою команди. Починаючи з півфіналів суперники гратимуть до двох перемог, аби визначити насправді найсильніших.

За головний  кубковий трофей «Забіяка Кубок Волині» зі стадії 1/8-ї боротимуться колективи Суперліги та Вищої ліги. Шістнадцять команд рангом нижче розіграють «Кубок АМФВ». На Третю та Четверту ліги чекає випробування «Кубком Прогресу», а за «Кубок Мрії» просперечаються представники самих молодших ліг.

 

Отже формування «боксів» розпочинається вже з 22-го жовтня, а тому командам слід поспішати з оформленням заявкової документації аби встигнути потрапити в омріяну групу команд. Спортивний принцип формування «боксів» буде домінувати, але у разі затягування окремими колективами термінів подачі документації та заявкових внесків, перевага надаватиметься більш дисциплінованим командам.

 

Якщо зайшла річ за дисципліну, то слід зауважити що Дисциплінарні правила особливих змін не зазнали. Проте з’явилися глава про відповідальність арбітрів за промахи у роботі. Також більш деталізовані покарання правопорушників дисципліни серед гравців, офіційних осіб та вболівальників. Уважно вивчивши Дисциплінарні правила, кожен футзаліст знатиме міру власної відповідальності за свої вчинки під час змагань, і не чекаючи засідання КДК, орієнтовно визначити вид та міру покарання.

 

По організації змагального процесу слід нагадати офіційним представникам, що до матчів не будуть допускатися гравці у невідповідній формі (футболки, шорти та гетри мають бути одного кольору, номери мають бути індивідуальними в польових гравців та голкіперів). Команди мають забезпечити своїх футзалістів манішками одного кольору, а під час матчів процедура заміни гравців має відповідати вимогам Правил футзалу. Без сплати «штрафних» за дискваліфікації команди також не зможуть розпочати гру. Дещо спроститься процедура заповнення ігрових протоколів, де до гри вже будуть вдруковані прізвища гравців згідно заявки. Але офіційні представники не пізніше ніж за 15 хвилин мають вписати ігрові номери гравців та викреслити відсутніх і дискваліфікованих.

 

Нововведенням сезону слід визнати впровадження у вищих лігах (1-й бокс) гри з «чистим» часом. Два тайми по 12 хвилин з хронометражем мають наблизити змагання до всеукраїнських стандартів, де останні роки грають саме в такому форматі. Також до обслуговування поєдинків долучається Третій арбітр, котрий допомагатиме бригаді у проведенні матчів та вестиме ігровий протокол.

У зв’язку із щільністю календаря, що нажаль залежить від футболу, командам подекуди доведеться грати в будні дні вечорами. Це в першу чергу стосується кваліфікаційного раунду та матчів плей-офф, де часто доведеться грати треті – визначальні поєдинки. Жорсткий календар на весь сезон також є новинкою сезону. Відтепер команди наперед будуть знати в якій день та орієнтовно в який час гратимуть. Так само і арбітри отримуватимуть призначення на матчі посеред тижня.

 

Під час презентації голова комітету жіночого футзалу Дмитро Голоскоков розповів про систему проведення жіночих та дитячих змагань, котрі в поточному сезоні також зазнають позитивних змін. А вже з понеділка стартує традиційна «Адреналін ліга».

Окремо був презентований проект Ліги чемпіонів районів. На весну АМФВ планує провести фінальний турнір у Луцьку для кращих команд районів, які за аналогією з АФЛУ мають зіграти за загальним Положенням.

 

На останок футзальна громада була ознайомлена з фінансовою складовою чоловічих змагань, а саме з внесками, що мають перекрити витратну частину основних обласних змагань. Цього річ внески будуть сплачуватися двома траншами. Перший внесок за тарифами наймолодшої ліги «боксу», а другий в розмірі різниці між внеском молодшої та старшої ліг, крім команд, що потрапили у молодші ліги відповідних боксів. Тарифи у лігах наступні:

Суперліга – 8500 грн.

Вища ліга – 7700 грн.

Перша ліга – 6800 грн.

Друга ліга – 6100 грн.

Третя ліга – 5200 грн.

Четверта ліга – 4800 грн.

П’ята ліга –  4300 грн.

Шоста ліга – 3800 грн.

 

Приємно відзначити, що частину витрат на проведення багатьох змагань на себе беруть партнери АМФВ, серед яких фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», «Луцьксантехмонтаж №536», ПАТ «Теремно Хліб», ТМ «Гера». До речі зі зразками продукції «Гери» - вітчизняного виробника спортивної форми, всі присутні могли ознайомитися на місці. Офіційним мячем чемпіонату визначено Select, дилерство якого на Волині надане АМФВ. Таким чином продукцію фірми за доступними цінами можна замовити через нас.

По закінченню презентації представники АМФВ відповіли на запитання присутніх, що стосувалися оперативності висвітлення змагань, арбітражу та організаційних моментів. А вже сьогодні 22 жовтня взяла старт заявкова кампанія сезону 2016/2017.

Переглянути альбом